Hjelp, en svensk telefonselger forsøkte å svindle oss midt under VM!

Jeg skjønner at svenskene ikke liker at vi nordmenn snyter dem for VM-gull på hjemmebane i Falun, men nå har det gått for langt i utspekulerte hevnmetoder!

Hverdagen som grunnlegger, eier og daglig leder av eget firma har noen baksider. Aggressive telefonselgere er én av dem. Det fikk jeg erfare i dag.

Som journalist har jeg skrevet så mange saker om folk som er blitt svindet, at jeg trodde jeg hadde et velutviklet svindelfilter. Det tok likevel 15 minutter på telefon og ganske mange krasse spørsmål til telefonselgeren før jeg skjønte at jeg selv holdt på å bli svindlet.

Helt sikker på svindelforsøket ble jeg først etter at jeg hadde lagt på og gjort noen søk.

Historien begynner sånn:

Jeg fikk en telefon fra en presumtivt hyggelig svenske som snakket raskt og sa at han ringte fra «Telefånkatalååågen». Han skulle bare sjekke om han hadde riktig adresse og informasjon om firmaet vårt i den oppføringen vi hadde.

Jeg ble først litt paff. For det første har jeg ikke bedt om noen oppføring i Telefonkatalogen. For det andre ønsker jeg ikke å bruke penger på sånt i oppstartsfasen, da økonomien gjerne er stram fra før og all energi går til å bygge opp gode kundeforhold og utføre de oppdragene man har fått.

Den svenske telefonselgeren (det er også mange av dem som absolutt vil ha deg til å skifte fra AS til Norskregistrert Utenlandsforetak – NUF) var veldig opptatt av at jeg måtte svare OK på en tekstmelding han sendte meg samtidig som vi pratet. Jeg presiserte flere ganger at jeg ikke var interessert i noen oppføring og ikke ville bruke et flatt øre på dette.

Hans versjon av saken var annerledes.

Jeg var allerede «aktiv bedrift» i hans oversikt. Jeg begynte å utvikle konspirasjonsteorier i hodet mitt. Hadde Brønnøysundregistrene et hemmelig samarbeid med Gule Sider som loppet nyetablerte bedrifter for penger? Ble man automatisk innrullert i dette hemmelige fangenskapet så fort man registrerte ny bedrift?

Jeg spurte ham om det.

«Blir man automatisk kunde hos dere når man starter et nytt firma i Norge?»

«Hvordan kan jeg være kunde hos dere når jeg aldri har bestilt noen tjeneste av dere?»

«Jeg har aldri pratet med dere, aldri fått e-post eller sms av dere. Kan du vise meg bekreftelsen på at jeg har bestilt noen ting som helst?»

Svensken svarte ikke på noen av spørsmålene og kom med noen dårlige unnskyldinger, men var veldig opptatt av at jeg måtte svare «OK» på den tekstmeldingen jeg hadde fått.

Jeg fortalte at firmaet vårt ble stiftet i oktober i fjor og at jeg derfor umulig kunne ha vært oppført i ett år allerede.

«Jeg ringer bare fra fakturaavdelingen og har ikke oversikt over når du har bestilt», var svenskens svar.

Svindelforsøk. Her er tekstmeldingen vi fikk fra Telefonkatalogen.biz. De presiserer i meldingen at de ikke må forveksles med Telefonkatalogen.no og Eniro, men spiller samtidig på forvirringen til folk flest. Styr unna! Foto: Privat
Svindelforsøk. Her er tekstmeldingen vi fikk fra Telefonkatalogen.biz. De presiserer i meldingen at de ikke må forveksles med Telefonkatalogen.no og Eniro, men spiller samtidig på forvirringen til folk flest. Styr unna! Foto: Privat

Mens jeg kranglet med svensken og prøvde å lese tekstmeldingen samtidig, skjønte jeg at noe måtte være riv ruskende galt med denne samtalen.

Jeg er et oppegående menneske, opplært til å være kritisk og sannhetssøkende både gjennom utdanning og jobb som journalist, og jeg lar meg ikke overtale så lett.

Men det var jammen ikke lett å bli kvitt det abonnementet som jeg aldri hadde bestilt.

I sms’en går det fram at det ikke er snakk om Telefonkatalogen.no som Eniro Norge står bak. Dette var telefonkatalogen.biz som iNorden Ltd (registrert i London) står bak.

Jeg tror det var punktet om tv-markedsføring og alt snakket om Google-optimalisering som fikk begeret til å renne over.

Jeg ga klar beskjed om at jeg ikke ønsket å være kunde, ikke ønsket noen oppføring og ikke ville betale for denne tjenesten. Jeg vet jo at de tar alt opp på bånd, så jeg gjorde med vilje noen klare poenger enda klarere av den grunn.

I disse VM-tider skjønte nok svensken at han hadde stivnet i møte med norsk og ikke minst trøndersk kvist.

Men han ga seg ikke, svensken.

«Jeg har min sjef her nå. Han sier at vi kan bli enige om en halv pris på abonnementet ettersom det må ha skjedd en misforståelse her.»

Misforståelse?

Jeg ga klar beskjed om at den misforståelsen i såfall måtte ha oppstått hos dem.

«Jeg akter ikke å betale noe som helst for at dere har gjort en feil», sa jeg.

«Men om du bare svarer ok på den sms’en, får du et brukernavn og passord og da kan du selv avbryte abonnementet», var hans forslag.

«Hva skjer om jeg svarer ok, da? Må jeg likevel betale de 4.000 kronene for denne perioden?»

«Ja, fakturaen står ved lag», sa han.

«Nei!», sa jeg. «Jeg vil ikke ha noe abonnement, jeg vil ikke betale noe for dette og jeg vil fjernes fra oppføringene deres.»

Til slutt ga han seg, etter 15 minutter med tjuvtriks.

«Nei, men da sier vi det sånn, da. Da fjerner jeg deg fra oppføringen og så får du ha en fin dag.»

I etterkant av samtalen fant jeg ut at både Bergens Tidende og Aftenposten har skrevet om samme svindelmetode og samme selskap tidligere. Det samme har NRK, som skriver om hvordan LHL ble forsøkt lurt på en hjerterå måte. Det samme ble en menighet, ifølge NRK. Allerede i 2007 var Telefonkatalogen.biz under lupen, ifølge E24.  Selskapets framgangsmetoder diskuteres også i forskjellige forum som diskusjon.no. Ifølge Forbrukerombudet er det også telefonsalg som topper klagestatistikken i Norge. Kan du skjønne hvorfor?

Ettersom svensken fikk det så travelt med å legge på uten at jeg fikk sagt «hejdå», har jeg til slutt en avsluttende melding til Telefonkatalogen.biz: Her har dere litt reklame fra meg. Helt gratis og uten bindingstid, men vanskelig å fjerne. Ja, og hvis noen ringer fra numrene 67217996 eller 41716090: IKKE svar.

bilde-11
Trøndersk kvist. Vi i Tekstgården bruker gjerne penger på hederlige og gode tjenester, men ønsker ikke å bidra til at svindel brer om seg. Foto: Privat

Blogglistenhits


11 kommentarer om “Hjelp, en svensk telefonselger forsøkte å svindle oss midt under VM!

 1. Hei! Jeg fikk den samme erfaringen som deg i dag! Registrerte meg med et nytt firma i Brønnøysund for noen uker siden, og mange «katalog-fyrer» har ringt meg. Denne svensken ringte i dag og ga opplysninger om mitt firma, som overhode ikke stemte. Fikk sagt at jeg ikke hadde vært i kontakt med hans firma og var ikke interessert i noen oppføring i hans katalog. Etter litt fram og tilbake la han plutselig på telefonen! Nå kjenner jeg til tlf.nr, og er på vakt og har blitt kritisk til alle som ringer om mitt nystarta firma! Også en NUF-fyr (også svensk) har ringt mange ganger, som jeg prøver å holde på avstand! Og så får jeg takke deg for informasjonen! 🙂 Mvh Knut Erling Wedul

  Liker

 2. Har akkurat samme opplevelse. Det er som å lese min egen opplevelse nå i mai den 28. En liten kuriositet som var anderledes for meg, var at det nå er «lovpålagt» å være oppført i telefonkatalogen når en har en privat bedrift eller et enkeltmannsforetak. Jeg nektet også å svar ok på SMS, og ble lovet å få oversent dette «lovpålaget» pr mail. Hverken sett eller hørt…

  Liker

  1. Takk for at du deler, Tor. Nei, dette er det bare å styre langt unna!!! De utvikler vel metodene etter hvert. Her en dag ble jeg også oppringt av et annet selskap som solgte juridiske tjenester. De brukte Telefonkatalogen.biz som et eksempel på firmaer som lurer mange selskaper.

   Liker

 3. Hei !
  Jeg fikk samme tlf i går, da jeg opprettet eget firma forrige helg .
  Jeg var desverre ikkje så heldig (lur) så eg svarte ok 🙈 hadde de travelt og fyren snakket fort, jeg trodde de var fra Brønnøysund registeret og at de bare dobbeltsjekket mine opplysninger . Skjønte etterpå at dette luktet svidd . Nå sitter jeg igjen uten noe kontaktinformasjon og får ikkje avreg meg !!! Nekter å betale for dette tullet !! Super takknemlig vist noen kan hjelpe meg med hvordan jeg nå skal gå fram …?

  Liker

  1. De går etter bedrifter fordi vi ikke er omfattet av angrefristen i forbrukerkjøpsloven. Her er mine råd:

   1) Ring og/eller send en e-post til kundeservice i Telefonkatalogen.biz: Sentralbord: 815 35 082
   Mail: post@telefonkatalogen.biz
   2) Forklar at du misforsto samtalen og trodde du pratet med Brønnøysundregistrene. Gjør det klart at du IKKE ønsker oppføring og at du IKKE kommer til å betale regningen. Send gjerne en formell klage til selskapet på e-postadressen over.
   3) IKKE betal regningen du får.
   4) Hvis de nekter å høre på fornuft, og begynner å true med innkasso etc., kan du sende en klage til Næringslivets sikkerhetsråd via denne nettsiden: http://www.varslingslisten.no
   5) Hvis ingenting av dette hjelper, kan du bidra til at ingen andre blir lurt ved å melde telefonnummeret du ble oppringt fra til telefonterror.no og for eksempel skrive et sint blogginnlegg (som meg).

   Her er litt mer om de manglende rettighetene bedrifter har i møte med telefonselgere etc.:
   http://www.nrk.no/norge/vil-ha-angrerett-for-bedrifter-som-foler-seg-lurt-av-useriose-aktorer-1.12073842

   Liker

   1. Eg ville fulgt rådene til Rune S. Alexandersen over her .
    De fungerte for meg .
    Håper du får ordnet dette .
    Men IKKJE betal !!!!
    Mvh Anita

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s