Start eget AS på 1, 2, 3!

Moro: Det er veldig givende å skape noe helt eget. Hvis du har planer om å få flere ansatte etter hvert, kan det være lurt å satse på aksjeselskap fra begynnelsen av. Foto: Elene Martinsen / Tekstgården (c)
Moro: Det er veldig givende å skape noe helt eget. Hvis du har planer om å få flere ansatte etter hvert, kan det være lurt å satse på aksjeselskap fra begynnelsen av. Foto: Elene Martinsen / Tekstgården (c)

Er du nysgjerrig på hvordan man raskest mulig kan stable et aksjeselskap på beina? Les videre!

Denne uka hjalp vi en kjenning med noen praktiske tips til hvordan man kan starte et eget aksjeselskap. Det er kanskje noen av dere lesere som også går med tanker om å starte opp for dere selv? Vi har jo selv vært gjennom prosessen nylig og kan derfor dele noen nyttige tips her i Tekstgården.

De aller fleste guider forteller at man bør ha en forretningsidé, en visjon og en forretningsplan i bunn. Vi hopper over den biten her. For dere som vil ha hjelp til dette, finnes det mye nyttig informasjon på nettsidene til Altinn. De har også en rekke guider du kan sjekke ut. Innovasjon Norge gir også tips til hvordan man kan ta ideen til markedet gjennom en forretningsmodell.

Godt forarbeid er viktig, men her skal vi i stedet gå rett på sak. Hva trenger man for å starte og registrere et aksjeselskap i Norge?

Det er noen absolutte og formelle krav som stilles fra Brønnøysundregistrene. De finner man her.

For det første må man ha minimum 30.000 kroner i aksjekapital. Har du en god nok forretningsplan som banken din stoler på, kan disse pengene selvfølgelig være et lån. Vi i Tekstgården gjorde imidlertid som veldig mange gründere: Vi slo hull på sparegrisen og spyttet inn pengene selv. Raskt og ukomplisert.

OK, når pengene er på plass, begynner den byråkratiske prosessen. Men slapp av, det er ikke så komplisert som det kan se ut som ved første øyekast.

Hvis du har planer om å drive smått i begynnelsen, kan du for eksempel slippe både utgifter til og papirarbeidet med revisor. Holder du omsetningen under fem millioner kroner i året, har under 10 ansatte og/eller under 20 millioner kroner i balansesum (som de aller fleste nystartede), kan styret vedta fravalg av revisjon. Det kommer vi tilbake til under.

Nå går vi i gang med den formelle registreringsprosessen til Brønnøysundregistrene. Her er det du trenger i kronologisk rekkefølge:

1) Hold et stiftelsesmøte og lag et stiftelsesdokument – oppgi hvem som stifter firmaet, finn ut hvem som skal være aksjonærer, hvor mange aksjer det skal være i selskapet, og hva hver aksje skal være pålydende (min. 30.000 til sammen). Oppgi frist for innbetaling av aksjeinnskudd (til banken), og få med liste over alle aksjonærer og hvor mye hver enkelt eier. Dokumentet skal også fortelle hvem som er styreleder og styremedlemmer.

På Altinn finner du eksempler på hvordan dokumentene kan settes opp (dokument nr. 3 fra øverst – stiftelsesdokument for AS).

2) Lag vedtekter for aksjeselskapet – Vedtektene inneholder nøkkelinformasjon om firmaet og hvordan det er organisert. Eksempel på et oppsett finner du her.

3) Protokoll fra styremøte for fravalg av revisor – Hvis man ønsker fritak fra revisjonsplikten, må det holdes et eget styremøte hvor dette presiseres. Formuleringer i et slikt referat kan for eksempel være:

Fullmakt til å unnlate revisjon

Generalforsamlingen ved stifterne ga i stiftelsesmøtet styret «fullmakt til å beslutte at selskapets årsregnskaper ikke skal revideres». Bakgrunnen er at XXX AS etter alt å dømme ikke vil ha inntekter som overstiger grensen for revisorplikt på flere år framover. I skrivende stund er denne grensen kroner fem millioner. Selskapet oppfyller dermed vilkårene i aksjeloven § 7-6 første og andre ledd til å unnlate revisjon.

Vedtak: Styret bruker herved sin fullmakt til å fravelge revisjon. Styreleder tar ansvar for å melde dette til Foretaksregisteret.

4) Bestill bedriftskonto i banken – De fleste banker krever et lite registreringshonorar og en liten sum i gebyr hver måned for bedriftskunder. For å åpne en bedriftskonto krever banken gjerne signert stiftelsesdokument og vedtekter. Ta kontakt med din bank for å høre hva de krever.

5) Begynn registreringen i Altinn (Foretaksregisteret i Brønnøysund) – Her må du ha følgende dokumenter klare: 1) signert stiftelsesdokument, 2) signerte vedtekter, 3) bekreftelse fra banken din på at aksjekapitalen er innbetalt og 4) protokoll fra styremøte om fravalg av revisor. Hvis du fyller ut elektronisk via Altinn, får du hjelp inne i skjemaet Samordnet registermelding.

6) «Lås opp» bankkontoen – Man får først tilgang til bedriftskontoen i banken (uttak og nettbank er låst før dette) når registreringen er godkjent hos Brønnøysundregistrene. Denne godkjenningen må sendes inn til banken (det holder ofte med epost).

7) Gratulerer! Du kan nå begynne å jobbe!

Lista over tar deg gjennom selve registreringsprosessen for å starte et aksjeselskap (AS). Men etter at du har startet opp, er det også en del å huske på.

Under har vi samlet noen av de viktigste tingene du må tenke på etter at selskapet er startet:

 • Skal du ha mange økonomiske transaksjoner (kjøp og salg av varer og tjenester) lønner det seg å få hjelp fra regnskapsfører så tidlig som mulig. Hvis du har kompetanse eller tror du kan klare å føre regnskapet selv, finnes det en rekke rimelige nettbaserte tjenester. To av dem er for eksempel Visma e-accounting (tidl. Mamut) og Fiken.
 • Husk å registrer virksomheten i merverdiavgiftsregisteret (MVA) når du passerer NOK 50.000,- i omsetning.
 • A-meldingen må sendes inn innen den 5. i hver måned. Den har oversikt over hvor mange som har fått lønn foregående måned, og hvor mye skatt og arbeidsgiveravgift som skal betales. Les mer om den nye A-ordningen her. Hvis du har under 8 lønnsmottagere, er det enkelt å fylle ut denne selv. Før var det fem skjema, nå er det bare ett!
 • Skatt og arbeidsgiveravgift – Skatteetaten skal ha sitt annenhver måned. Se fristene her.
 • Ved slutten av året kan det være lurt å være oppmerksom på følgende rapporteringsplikter:
Aksjonærregisteroppgaven (hvem var aksjonærer ved årets slutt) frist 31. januar
Skatt på overskudd / eventuelt tap med frister 15. februar og 15. april
 • Årsregnskapet skal selvfølgelig også leveres inn. Den absolutte fristen er 31. august (for de aller fleste).

Vi ønsker deg lykke til med etableringen av ditt firma! Hvis du lurer på noen detaljer, ikke vær redd for å spørre! Synes du artikkelen var nyttig? Del den gjerne!


5 kommentarer om “Start eget AS på 1, 2, 3!

 1. Hei 😃 Jeg vil anbefale nettsiden enkeloppstart.no til gründere. Her finner man banktjenester, forsikringer og pensjonsordninger som er grunnleggende for bedrifter. Mtp banktjenester er det ingen etableringsgebyr og ingen månedsgebyrer de første 12 månedene via denne nettsiden.

  Liker

  1. Det er også viktig å huske å registrere virksomheten i MVA-registeret når omsetningen overstiger 50.000,-.

   I tillegg bør man ha en aksjonæravtale om man er flere aksjonærer. Om man er to som eier en halvpart hver er det viktig å avtale mekanismer som gjør at virksomheten ikke stanser opp om det oppstår en konflikt.

   Lykke til 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s