Tekstgårdens første år i tall

ginny01
ASSISTENT: Ginny er godt fornøyd med det nye kontoret på låven og løper gjerne i forveien når vi skal på jobb. Her assisterer hun Elene. Foto: Rune S. Alexandersen

Vi har skapt to nye arbeidsplasser i Vrådal, og snart passerer vi fjorårets omsetning …

Nå er det litt over et år siden vi flyttet til Vrådal i Telemark og startet egen bedrift. Det har vært en spennende, men også utfordrende reise. Vi har prøvd mange nye ting, feilet en del og lært vanvittig mye. Den første ordentlige arbeidsdagen etter påske i fjor husker jeg vi satt og lurte på hva vi egentlig skulle gjøre. Kom vi til å få noen oppdrag i det hele tatt?

Les også: Nå har vi hoppet i det

For å gjøre en lang historie kort: Det har gått over all forventning med bedriften! Nå kan vi med hånda på hjertet si at vi lever av det vi gjør.

Så hva gjør vi, da, egentlig?

Av ren nysgjerrighet har vi undersøkt nettopp det. Hva har vi egentlig drevet med det siste året, bortsett fra å flytte, pusse opp, starte bedrift og oversette en barnebok?

Dette jobber vi med

Tekstgarden_diagramHer er et lite kakediagram som røper hvordan arbeidsoppgavene har fordelt seg fra april 2015–april 2016 (rangert etter omsetning).

• Språkvask: 28,8 prosent
• Korrektur: 26,2 prosent
• Stiling: 15 prosent
• Journalistikk: 14,2 prosent
• Transkribering: 6,2 prosent
• Konsulentarbeid: 5,7 prosent
• Oversetting: 1,8 prosent
• Annet: 2 prosent


Referanser:
Her er eksempler på hva vi har jobbet med

Arbeidsoppgavene har med andre ord vært forholdsvis varierte. Sjangerne har også variert. Det har gått i alt fra krim til barnebøker, fagbøker, reiselitteratur, skolebøker, nyhetsartikler, forskningsintervjuer og mer til.

Hovedsakelig har vi jobbet for norske forlag, men vi har også tatt oppdrag for medier, akademia, private bedrifter og privatpersoner. Fellesnevneren for alle oppdragene har vært at det i grunnen enten handler om språk og/eller tekst.

Det er det jeg pleier å svare når folk spør hva vi gjør. Vi jobber med språk og tekst. Vi leser mye og hjelper andre med tekster. Og nå kan vi si at vi lever av det.

Dobler omsetningen

I fjor hadde vi ikke full drift før i april/mai. Fire måneder ut i 2016 ser det ut til at vi er i ferd med å nå det første store målet vårt: Å kunne leve av egen bedrift på fulltid. Så langt har vi investert en del i et fungerende kontor på låven. Vi har kjøpt ergonomiske kontorpulter og kontorstoler («Hacker» fra Spinalis), datautstyr og programvare, installert trådløst bredbånd på låven (takk til Elektriker’n i Vest-Telemark) samt vært i Oslo på kurs i LaboStyles med Valgerd Einarsvoll. Vi har kort og godt investert i firmaet og heller tatt ut en ganske beskjeden lønn så langt.

Nå er vi over den verste etablererkneika og begynner å høste fruktene av innsatsen det første året. Tekstgårdens forretningsidé hviler på at vi skal leve av hjernen vår, og det ser ut til å fungere!

Både oppdrag og inntekter har steget jevnt og trutt hele veien. Vi styrer mot en dobling av omsetningen i år målt mot i fjor, og det kan til og med gå enda bedre enn som så. Året er jo ennå ungt!

Pengene er uansett ikke det viktigste. Motivasjonen er å skape noe varig for oss selv og andre. Tekster med kvalitet. Gode fortellinger. Kanskje flere arbeidsplasser? Framtiden vil vise.

Folk fortjener i hvert fall gode leseopplevelser, det norske språket fortjener å bli brukt, og det skal vi fortsatt bidra til!


3 kommentarer om “Tekstgårdens første år i tall

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s