Hanne debuterer med strikkebok!

gammeltnytt_cover
BOKA: Hanne Brække Wulff debuterer med strikkebok på Gyldendal Norsk Forlag. Lille Lotte får æren av å være på forsida. Coverdesign: Johanne Hjorthol

Tekstgårdens egen Hanne Brække Wulff lanserer i disse dager strikkeboka Gammelt nytt. Vintagestrikk for barn 0–5 år på Gyldendal Norsk Forlag. Hanne har solid erfaring innenfor forlagsbransjen, men dette er debuten som forfatter.

Hurra!

Boka er et resultat av fem års arbeid med å samle gamle strikkeoppskrifter fra ukebladet Alle kvinner i perioden 1950–1974. Hanne har gjort et lite utvalg og strikket seg gjennom de beste oppskriftene fra 1950-, 1960- og 1970-årene, til glede for strikkeglade lesere med forkjærlighet for det som er gammelt, retro eller «vintage».

I boka er det 30 oppskrifter på totalt 48 strikkeplagg for barn i alderen 0–5 år.

«Det tok tid, men det har vært gøy, og det har vært givende», sier Hanne selv om prosessen. Fotograf Nadia Norskott har foreviget de lekre strikkeplaggene.

– Liker ikke å kaste ting

2_4245_lite
FORFATTERINNEN: Hanne Brække Wulff med døtrene Rakel og Lotte i matchende rosa strikkeplagg. Foto: Nadia Norskott

Gyldendal har intervjuet Hanne om boka, og dette sier hun selv:

«Jeg liker ikke å kaste ting med mindre de er helt ødelagte. Er de bare litt ødelagte, reparerer jeg dem; jeg er en sånn som stopper sokker. Siden klærne mine har nærmest evig liv, er det ekstra viktig at jeg liker dem, ja, er glad i dem. Og den sikreste garantien for varig kjærlighet, er selvstrikk, det er jeg overbevist om. Når man har valgt oppskrift og garn, brukt dager og uker på strikkingen, sett plagget vokse frem mellom hendene, da kaster man det ikke vekk på grunn av en flekk eller revne eller fordi man har forandret smak, nei, man tar vare på det og man bryr seg.»

En strikkende mor

Hanne sier hun for alvor ble en strikkeentusiast da hun ble mor:

«Jeg har ikke alltid vært en strikkemisjonær. Virkelig opptatt av strikking ble jeg, typisk nok, først da jeg skulle bli mor. Svakheten min for femti- og sekstitallssnitt drev meg ut av bokhandlene og garnbutikkene og til loppiser og eBay. Her fant jeg strikkeoppskrifter fra gamle ukeblader og hefter. Men utvalget var begrenset, og det var utfordrende nok å tolke strikkekodene på norsk, om jeg ikke også skulle få det på et noe foreldet engelsk. Jeg savnet en samling av fine vintageoppskrifter for barn, på norsk.»

Et lite stykke kulturhistorie

Strikking er virkelig i skuddet, og Hanne er glad for å kunne bidra til gjenbruk av gamle oppskrifter.

«Ukebladet er en forbruksvare, men deler av det er altså egnet til gjenbruk: strikkeoppskriftene. Folkelesningen gjenspeiler den gjeldende trenden til enhver tid, og Alle kvinners strikkeoppskrifter er i så måte et stykke kulturhistorie. Det har vært en stor glede å gi disse oppskriftene et videre liv, både gjennom boka og gjennom plaggene vi vil skape og ta litt ekstra godt vare på.»

Boka er tilgjengelig i en rekke bokhandler – og på nett. Her kan du for eksempel bestille den på Ark sine nettsider. Onsdag 23. august kl. 18.00 er det boklansering på en av Hannes favorittkafeer i Oslo: Ugla. Her kan du lese mer om boklanseringen.

Vi ønsker Hanne lykke til med mottakelsen av boka og gleder oss til de ansatte i Tekstgården får et lite internkurs i vintagestrikk!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s