Om oss
Tekstgården AS ble stiftet 7. oktober 2014 av partnerne Elene Marie Jordet Martinsen og Rune S. Alexandersen. Firmaet etablerte seg raskt som et ettertraktet språk- og tekstbyrå. Vi har utført oppdrag for forlag, tidsskrift, nyhetsmedier, institusjoner, universiteter og høgskoler, direktorater og kommuner, i tillegg til en rekke private bedrifter og enkeltpersoner.
Mottoet vårt er: Vi gjør teksten din bedre!
Det innebærer for eksempel tekstforfatting, lesing og bearbeiding av tekster og manus, korrektur og språkvask, tekniske manustjenester, layout (ombrekking) med mer.
Det startet for fullt i en låve i Vrådal i Telemark påska 2015, og fra 2017 til 2020 hadde vi i tillegg Oslo-kontor.
Rune S. Alexandersen
Rune lærte å lese da han var fem år, og slukte alle bøkene han kom over som liten. Som ungdom avanserte han til å mate trykkpresser og sniklese i tegneserier og pocketbøker på pappas jobb, Aktietrykkeriet i Trondheim. Så fikk han prøve seg som korrekturleser samme sted, før han til slutt fikk foten innenfor lokalavisa Gaula på Melhus i Sør-Trøndelag. Der ble journalistspiren født, og Rune bestemte seg som 20-åring for at livet handler om å fortelle historier.
Etter 15 år som journalist, inkludert journalistutdanning, ett år med kunsthistorie, studier i russisk språk og litteratur og flere opphold i Russland, startet han opp Tekstgården med Elene. Før det jobbet han i Bladet Nordlys.
Rune har også seilt Den nordlige sjørute til Sibir og vært hjemme hos forfatterne Dostojevskij, Tsjekhov, Bulgakov og Pusjkin!
E-post: rune [a] tekstgarden.no
Elene M. J. Martinsen
Elene har en mastergrad i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo og er i tillegg utdannet journalist. Hun har også studert pressefotografi og psykologi, men fant ut at det var vel så spennende å sitte i den andre stolen på psykologkontoret.
Elene skulle aller helst levd i et Jane Austen-landskap med blondekjoler, grønne enger og Mr. Darcyer på hvite hester, hadde det bare ikke vært for tissepottene under senga. Hun hevder dessuten i all ydmykhet at Harry Potter-kunnskapen hennes på en skala fra 1 til 10 er 9 ¾.
Som litteraturkritiker fikk hun sin største kompliment da hun som student rynket på nesen av en sexscene på et biljardbord og professor Marianne Egeland kommenterte: «Du fremstår kanskje som litt gammeldags snerpete.»
Elene var tidligere lokaljournalist i Byavisa Tønsberg. Før hun var med å starte opp Tekstgården, jobbet hun som tekst- og redaksjonskonsulent i Gyldendal Norsk Forlag.
Elene elsker hunderasen pomeranian, er svært kreativ og har studert søm og redesign, noe som resulterte i eget klesmerke: FairyEllie!
E-post: elene [a] tekstgarden.no
Det var en gang en drøm ...
I 2014 bodde vi (Elene og Rune) i en rekkehusleilighet og pendlet inn til Oslo hver dag med tog til jobb. Elene var tekstkonsulent i Gyldendal forlag, og Rune var journalist i sør for avisa Nordlys. Vi drømte om et hus litt mer landlig. Gjerne med mulighet til å pendle inn til Oslo. Utpå høsten begynte vi derfor å kikke på forskjellige Finn-annonser. Og som halvparten av nordmenn søkte også vi for moro skyld etter «småbruk».
7. oktober 2014 stiftet vi selskapet Tekstgården AS. Vi var gode på tekst, men vi manglet fortsatt en gård!
Så en dag sto småbruket der foran oss i vakker høstskrud!
De første årene
Vi dro på visning, falt pladask og endte opp med å kjøpe denne nydelige eiendommen ved vannet i Vrådal i Vest-Telemark. Elene hadde en oldemor derfra – og gode barndomsminner – mens Rune hadde null erfaring fra denne delen av verden.
7. april 2015 hadde vi vår første offisielle arbeidsdag på gården. Etter innflytting i påska skrev vi blant annet denne oppsummeringen: «Vi har opplevd vår første fullmåne, sett småkrypene våkne etter vinterdvalen, hørt humla suse og fuglene synge, drukket kaffe i solveggen, jobbet litt, begynt å pakke ut av alle eskene, spist måltider med familien, spilt kort, hørt på radio, grillet pølser og kjørt på oppdagelsesferd rundt Vråvatn. Innerst i Vråliosen er det et nedlagt hotell i sveitserstil. I mange år var det en populær overnattingsplass. Nå står det ubrukt. Det er jo sånne oppdagelser som setter i gang fantasien hos oss!»
Med det var vi i gang på ordentlig, og jungeltelegrafen hjalp oss veldig de første årene. Etter hvert begynte vi å drømme enda større …
2017–2020: «Distriktskontor» i Oslo
Vinteren og våren 2017 – to år etter oppstarten – tok vi noen spennende og skumle avgjørelser på låven. 1. mars 2017 ansatte vi Hanne Brække Wulff som språkkonsulent hos oss, og rett etter påske fikk vi vårt eget Oslo-kontor!
Kontoret lå i Oscars gate 35 A i Oslo, «et lite dikt unna Litteraturhuset og en kort spasertur fra Slottsparken», som vi skrev den gangen.
Hanne delte kontoret med forfatter og språkfrilanser Ingrid Melfald Hafredal, som også hjalp oss med ulike oppdrag. I anledning nytt kontor hadde vi en fotoseanse med fotograf Anita Arntzen. Det ble en del lekre bilder, i all beskjedenhet!
Våren 2018 så også Tekstgården forlag AS dagens lys. Vi tok over et lite studentforlag (Origami forlag) og la planer for våre egne bøker. Forlaget lever fortsatt, så det vil få sin egen plass her på nettsidene etter hvert.
I januar 2019 hadde vi planer om å utvide Oslo-kontoret og ansatte da Erika Ryssdal Sandvik som ny tekstkonsulent. De fleste kundene holdt til i Oslo, så ideen var at Hanne og Erika skulle jobbe sammen i tospann – tett på kundene. Kort tid etterpå ble Hanne lokket av fast jobb i Nasjonalbiblioteket etter å ha gjort en god jobb for dem som innleid i flere år. Dermed ble Erika alene på Oslo-kontoret. Hun jobbet imidlertid flere dager i uken hos Gyldendal, og hadde fortsatt selskap av Ingrid i Oscars gate, så det var sosialt nok likevel.
Våren 2019 ansatte vi også Åshild Valebjørg og prøvde ut et «nynorskkontor» i nabobygda Fyresdal i Vest-Telemark. Det ble imidlertid for lite oppdrag, så vi måtte dessverre la Åshild gå etter prøvetiden på tre måneder var omme.
I 2020 besluttet vi også å legge ned Oslo-kontoret av økonomiske grunner, og Erika fikk da muligheten til å begynne fast i Gyldendal. Elene ønsket også en litt annen og mer kreativ retning i livet og studerte blant annet søm og redesign ved USN på Rauland. Dermed var epoken med flere ansatte over, og Rune måtte stake ut en ny kurs.
Nye kreative spor ...
Det var krevende på flere måter å gå fra fire–fem ansatte til én person på kort tid. Men etter en periode med «opprydding» både økonomisk og administrativt kunne Rune tenke litt nytt rundt hva Tekstgården skulle være.
I 2021 bestemte han seg for å få flere bein å stå på. Nye kunder kom på banen, og plutselig holdt Rune på med både tekst og foto, historiefortelling, grafisk design og nettsidebygging for private bedrifter – i tillegg til språk- og tekstarbeid for forlag og tidsskrift. I 2023 og 2024 ble driften av Tekstgården derfor lagt til Runes enkeltpersonforetak, men fra 2025 er Tekstgården AS igjen i full drift.
Når vi straks runder ti år, er det på sin plass å takke alle kunder, samarbeidspartnere og tidligere ansatte for tilliten så langt. Vi går for nye ti år og gleder oss til fortsettelsen!
Vi jobber fortsatt for å gjøre teksten din bedre!