7 skrivetips fra Tekstgården

7 tips til bedre flyt i teksten

Har du noen gang fått vondt i øynene av å se på en tekst? Her er noen tips som kanskje kan hjelpe deg i jakten på den gode tekstflyten.

Visjonen til Tekstgården har fra starten av vært å «bidra til å heve kvaliteten på tekster, manus og bøker gjennom effektiv og kreativ bearbeiding av det norske språket».

I den ånden er det på plass å dele noen språklige tips. Favorittallet mitt er 7, så da blir det 7 språktips i denne artikkelen. Jeg har skrevet ned det som kom til meg aller først, og så blant annet latt meg inspirere av Finn-Erik Vinjes 10 språkvettregler, som du blant annet finner her.

7 språktips til bedre flyt

  1. Skriv så enkelt som mulig.
    • Vær grei med leseren, og velg så enkle ord som mulig (der det går an). Må du bruke fremmedord, er det god skriveskikk å forklare dem.
  2. Si én ting om gangen.
    • Hjernen vår er ikke laget for å ta imot mange budskap samtidig. La hver setning, tekstbolk eller hvert avsnitt ha ett hovedbudskap.
  3. Bruk verb i stedet for (altfor mange) substantiv.
    • Verb driver handlingen framover, mens substantiv gjerne stopper den gode flyten. Se om du kan bytte ut substantiv- med verbformuleringer noen steder (se eksempel hos Språkrådet).
  4. Vær konkret, ikke abstrakt.
    • For å bruke en klisjé og sitere Vinje: «Mener du en spade, så skriv spade – ikke arbeidsredskap».
  5. Sløyf overflødige ord og gjentakelser.
    • Som regel bruker vi altfor mange ord for å komme til poenget. Se om du kan sløyfe småord og preposisjoner, og dropp smør på flesk (såkalte pleonasmer).
  6. Prøv å skrive ekte og personlig.
    • Med dagens kunstige intelligens (AI) blir det enda viktigere å skille seg positivt ut med en ekte stemme. Bruk dine egne ord!
  7. Les over og rediger deg selv.
    • Selv erfarne skribenter går i fella. Et enkelt tips til slutt er derfor: Les gjennom teksten din og ta grep der det trengs!
    • Kilder: Rune S. Alexandersen/Tekstgården, Språkrådet, Finn-Erik Vinjes «Skriveregler».

Trenger du assistanse?

Står du fortsatt fast i teksten etter å ha prøvd triksene over? Fortvil ikke! Vi kan hjelpe deg. Enten teksten er kort (et avsnitt) eller lang (700 boksider), har vi garantert erfaring med akkurat ditt problem. Vi har levert alt fra tabloide titler i dagspressen til korrektur av Bibelen.

Skroll til toppen